Voor- en nadelen van PayPal als betaalmethode

Als e-commerce ondernemer wil je de drempel om te betalen zo laag mogelijk houden. Daarom accepteer je betalingen via iDeal voor Nederlandse klanten, Bancontact als je klanten hebt in België of Klarna om potentiële klanten over de streep te trekken met uitgestelde betaling. Hoe zit het met PayPal? Is dit een goede betaaloptie voor klanten en wat kun je verwachten bij het verwerken van transacties in de boekhouding? Op deze pagina bekijken we zowel de voor- als nadelen van PayPal als betaalmethode voor e-commerce ondernemers. Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact op met de adviseurs van Ecomcijfers.nl.

Wat is PayPal?

PayPal is een beursgenoteerd bedrijf dat financiële technologie aanbiedt in een groot aantal landen. Het is dus geen traditionele bank maar een financiële dienstverlener. De organisatie werd in 1998 opgericht onder de naam Confinity, in 2002 zou eBay het bedrijf overnemen. In 2015 zou PayPal weer een onafhankelijke organisatie worden. Oorspronkelijk lag de nadruk op beveiligingssoftware voor mobiele apparaten. Toen dit geen succes bleek te zijn werd de focus verlegd naar een digitale portemonnee. Dit systeem werd in 1999 geïntroduceerd. Een jaar later zou er een fusie plaatsvinden met X.com, een bedrijf waar ook Elon Musk onderdeel van uitmaakte. Het concept van PayPal bleek dermate succesvol dat de activiteiten van X.com werden opgeschort.


Voor e-commerce ondernemers is het interessant om te weten dat eBay de startup PayPal zou overnemen in 2002 voor een waarde van 1,5 miljard dollar. Maar liefst 70 procent van het aanbod op eBay kon afgerekend worden met PayPal, ongeveer 25 procent werd daadwerkelijk betaald via deze nieuwe betaalvorm. In 2005 zou VeriSign worden toegevoegd waarmee betalingen beter beveiligd waren dan voorheen het geval was. In 2007 zou een samenwerking met MasterCard tot stand komen waarmee PayPal account houders op websites konden betalen die deze betaalvorm niet standaard accepteerde. In 2014 zou eBay het besluit nemen om PayPal af te stoten om er zo een apart bedrijf van te maken dat beursgenoteerd is. Dit had mede tot gevolg dat betalingen via PayPal op eBay niet langer een voorkeurspositie kregen. In plaats daarvan werd een overeenkomst aangegaan met het Amsterdamse bedrijf Adyen.

PayPal.Me en iZettle

Hoewel Tikkie in Nederland het meeste bekende platform voor betaalverzoeken is, kwam PayPal in 2015 met PayPal.Me. Dit is een soortgelijke dienst waarbij gebruikers een koppeling kunnen sturen via tekstapps of e-mail met een verzoek tot betaling. Bedrijven die werken met mobiel pinnen kennen het merk iZettle ongetwijfeld. Dit Zweedse bedrijf werd in 2019 overgenomen door PayPal. In datzelfde jaar zou een betaaloptie in Instagram worden geïntroduceerd die ook via PayPal werkt.

In ruim 20 jaar tijd is PayPal uitgegroeid tot het meest bekende online-betaalplatform wereldwijd. Uit onderzoek is gebleken dat PayPal tot de meest vertrouwde merken wereldwijd hoort. Ze zijn in China sinds 2021 het eerste buitenlandse bedrijf met 100 procent controle over een betaalplatform waarmee de marktpositie verder werd versterkt.

PayPal voor ondernemers


Voor een ondernemer in e-commerce is het verwerken van online betalingen relatief eenvoudig. De betaaloptie iDeal is ingeburgerd en eenvoudig toe te voegen aan een webshop via een intermediaire dienstverlener als Mollie of Adyen. Ook zijn er veel mensen die een creditcard bezitten, gekoppeld aan een bankrekening of als afzonderlijke dienst. Is PayPal voor ondernemers interessant? Met momenteel 426 miljoen actieve gebruikers en 202 markten wereldwijd kun je spreken van een populaire betaaloptie. Het is mogelijk om een PayPal account te koppelen aan een standaard bankrekening of creditcard. Als de gebruiker hier toestemming voor verleent dan kan PayPal geld afschrijven van een bankrekening.

Een PayPal account openen kan in enkele minuten. Op basis van een e-mailadres, een gebruikersnaam en wachtwoord kun je aan de slag. Een ondernemer zal verder nog wat zakelijke gegevens moeten invullen, ook is er een verificatie van identiteit vereist. Er zijn geen vaste kosten verbonden aan een account, voor transacties worden wel kosten berekend.

Voordelen en nadelen van PayPal

Ieder betaalsysteem heeft naast sterke punten ook minpunten. De drempel om gebruik te maken van PayPal ligt laag, dit betekent echter niet dat het in alle gevallen de meest voordelige optie is. Hier zijn de voornaamste voordelen en nadelen van PayPal:

Voordelen van PayPal

  • Geen abonnementskosten voor consumenten en bedrijven.
  • Eenvoudige integratie van een goed beveiligd betaalsysteem.
  • Marktleider in digitaal betaalverkeer.
  • Standaard valuta conversie wat internationale betalingen eenvoudiger maakt.
  • Eenvoudig filteren en uitdraaien van betaaloverzichten.
  • Koppeling met bankrekening is mogelijk.
  • Klanten met PayPal account zonder creditcard kunnen toch betalen via de creditcard optie.
  • Altijd online toegang tot de rekening, geen pas of kastje vereist.
  • Ook geschikt voor abonnementen met automatische afschrijving.

Nadelen van PayPal

  • Geen bankvergunning zoals voor Nederlandse banken verplicht is.
  • Geen filialen en beperkte contactmogelijkheden.
  • Transactiekosten kunnen aanzienlijk hoger uitvallen voor zowel klant als aanbieder.
  • Uitkering van een overboeking kan enkele dagen duren.
  • Kosten voor terugboeken zijn aan de hoge kant.
  • PayPal kan op ieder moment een account blokkeren zonder tekst en uitleg.

Is PayPal goed voor e-commerce?


In Nederland zal iDeal niet snel van de troon worden gestoten door PayPal als favoriete betaaloptie. Toch zullen er klanten zijn die het online betaalsysteem waarderen of zelfs de voorkeur geven boven een standaard bankrekening. Een PayPal account is gratis voor zowel consumenten als bedrijven, voor betalen en ontvangen kunnen kosten worden berekend. Om vertrouwen te winnen bij de consument heeft PayPal jarenlang een gratis aankoopverzekering aangeboden. Bij problemen of klachten zou PayPal het geld retourneren. Dit aanbod is echter niet langer van kracht wat één voordeel van deze digitale portemonnee wegneemt. Het internationale karakter en focus op online betalingen maakt PayPal zeker goed voor e-commerce, het was immers niet voor niets de standaard betaaloptie voor eBay. Alleen PayPal als betaaloptie is echter een stap te ver, er zijn teveel potentiële klanten zonder PayPal account. Daarnaast kan een PayPal-only webshop als minder betrouwbaar worden gezien vanwege het decentrale karakter.

PayPal voor donaties

Het is mogelijk voor stichtingen en andere ideële organisaties om donaties te ontvangen via PayPal. Je kunt hiervoor een account openen en een donatie knop toevoegen of een koppeling sturen. Per donatie moet je echter wel vaste kosten plus een vast tarief afdragen. Dit kan behoorlijk oplopen waarmee het niet altijd de meest voordelige optie zal zijn. Voor een PayPal.Me koppeling gelden dezelfde voorwaarden.

Stroomlijn jouw boekhouding met de tools van Ecomcijfers.nl. Bekijk de opties op onze website of neem contact op voor meer informatie.