Moet ik Bitcoin accepteren als betaalmiddel?
De inflatie in Nederland is zeker niet uniek. Over de hele wereld kelderen valuta en daalt de koopkracht. Dit heeft voor een deel te maken met de nasleep van Corona, maar dat is niet de enige reden. Het financieel stelsel zoals dit nu bestaat staat onder druk, is cryptocurrency de oplossing die we nu nodig hebben? Of is Bitcoin niets anders dan een wankele piramide die op het punt staat om te vallen? Als ondernemer moet je continu keuzes maken, nu rijst de vraag of je bitcoin moet accepteren als betaalmiddel.
Opmerking van Ecomcijfers.nl voor de lezer: Je zult op deze pagina zowel Bitcoin met hoofdletter als bitcoin met kleine letter ‘b’ aantreffen. Als het gaat over de valuta op zich dan wordt de naam met hoofdletter geschreven, als het gaat om een hoeveelheid van deze valuta dan wordt het met kleine letter geschreven. Fiat valuta als euro en dollar schrijven we altijd met kleine letter.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin, afgekort BTC werd geïntroduceerd in 2009. De grote naam achter deze blockchain valuta is Satoshi Nakamoto. Het is niet duidelijk of deze persoon werkelijk bestaat en wie Bitcoin echt heeft ontwikkeld. Waarschijnlijk zijn het meerdere personen die aan deze gedecentraliseerde munt hebben gewerkt. In tegenstelling tot fiat valuta zoals de euro of dollar is Bitcoin niet gekoppeld aan een land. Er is geen Centrale Bank en er is geen fysiek geld. Transacties worden opgeslagen in de blockchain, hierdoor controleert iedere eigenaar de validiteit van iedere transactie. Het aantal bitcoin is gelimiteerd tot 21 miljoen, het genereren ofwel ‘minen’ van deze valuta kost veel processorkracht en energie.
Moet ik Bitcoin accepteren als betaalmiddel?
Sinds 6 december 2022 accepteert Eyecentre Zien en Horen BTC (bitcoin) en ETH (Ethereum) als betaalmiddel voor producten die aangekocht zijn in de winkel. Dit is slechts één voorbeeld, in dit geval betreft het een winkel die al ruim 50 jaar bestaat. Het zijn dus niet alleen e-commerce ondernemers die inhaken op cryptocurrency, ook traditionele winkels springen in op deze nieuwe vorm van betalen.
Bitcoin en andere crypto valuta zoals Ethereum kunnen sterk wisselen van koers. Dit betekent dat de waarde sterk kan stijgen of dalen. Als ondernemer kun je inkomsten snel laten omzetten naar euro's, je kunt ze ook sparen. Hoewel het in Nederland niet als wettig betaalmiddel wordt beschouwd, ben je wel verplicht om inkomsten uit cryptocurrency op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting.
Hoe geef ik inkomsten uit Bitcoin op?
Op dit moment moet je de koers van 1 januari van het boekjaar nemen om je ontvangen bitcoin in dat jaar om te rekenen naar euro's. Het maakt dus niet uit op welke dag in dat jaar de transactie heeft plaatsgevonden. Het is mogelijk dat deze manier van rekenen in de toekomst anders wordt. Als je kijkt naar de stand van Bitcoin op 1 januari 2022 dan lag de waarde toen veel hoger dan aan het einde van hetzelfde jaar. Dit betekent dat een betaling in Bitcoin in december volgens de koers in januari moet worden omgezet. Om ervoor te zorgen dat je geen geld verliest moet je dus prijzen in cryptocurrency dynamisch aanpassen om verzekerd te zijn van je inkomsten.
De harde waarheid achter een zachte munt
Begin 2022 lag de waarde van 1 bitcoin op ruim 41.000 euro, aan het einde van hetzelfde jaar ligt de waarde rond 17.000 euro. De euro is gedaald in koopkracht, maar dit is niet te vergelijken met de crypto crash dit jaar. Bitcoin kan zeker herstellen, het geeft wel aan dat alle jubel verhalen voor een deel ‘wishful thinking’ zijn geweest. Hier zijn enkele kritische aandachtspunten als je overweegt Bitcoin te accepteren als betaalmiddel.
1. Bitcoin is geen goed betaalmiddel
Dat Bitcoin in El Salvador sinds 2021 een wettig betaalmiddel is, betekent niet dat het overal werkt. De reden dat juist dit land Bitcoin heeft omarmd als valuta is een economische crisis waar de regering via traditionele methoden niet uit kan komen. Een laatste redmiddel dus. Brazilië heeft in 2022 aangegeven dat Bitcoin is toegestaan in het economisch verkeer, maar ondernemers hoeven deze valuta niet te accepteren. Dit betekent dat het nog geen wettig betaalmiddel is, een soortgelijke positie heeft crypto in Nederland. De reden waarom Bitcoin een traditionele euro bankrekening voor de vaste lasten niet zomaar zal vervangen is de wisselende koers. Zo ben je het ene moment misschien rijk terwijl je het volgende moment de hypotheek niet meer kunt betalen.
2. Bitcoin is een vorm van speculeren
Je betaalt de boodschappen niet met aandelen Apple of Google, supermarkten zien toch liever euro's in de kassalade verdwijnen. Hoewel Bitcoin geen goed betaalmiddel is, betekent dit niet dat je het als ondernemer moet weigeren. Als je toch al in aandelen speculeert waarom zou je dan niet jouw inkomsten in Bitcoin apart zetten om ermee te handelen? Als je cryptocurrency ziet als een soort aandeel dan kun je ermee ‘spelen’ op de markt, maar zorg wel dat je voldoende inkomsten hebt uit fiat valuta. Of zet je Bitcoin snel om naar euro's.
3. Experts bestaan niet
Er zijn modellen die tot 10 jaar in de toekomst de waarde van Bitcoin berekenen. Zo kun je zien hoe hoog de Bitcoin in 2033 staat. Dit wordt berekend door ‘experts’ die doorgaans heel positief zijn over crypto valuta. Feit is dat er voor 2009 geen Bitcoin bestond en zelfs op de fiat valuta markt is één ding zeker; niets is zeker! Iedereen mag zich crypto-deskundige noemen, dit betekent niet dat ze een glazen bol in de blockchain hebben staan. Voor de Belastingdienst geldt nu de waarde op 1 januari van het boekjaar, staar je niet blind op prognoses en droomdenken.
4. Het is niet de enige cryptocurrency
Bitcoin was de eerste grote blockchain valuta, maar het is zeker niet de enige crypto valuta. Ethereum neemt een sterke nummer twee positie in. De rest van het lijstje verandert zo snel in volgorde dat het eigenlijk geen zin heeft om een opsomming te maken. Het voordeel van Bitcoin is dat het aantal beschikbare coins beperkt is. Als de grens wordt bereikt dan komen er geen nieuwe munten meer bij wat schaarsheid creëert. Een crypto valuta die oneindig te ‘minen’ is kan eigenlijk nooit als permanente valuta worden beschouwd. Dit zijn valuta om mee te handelen, niet om te houden. Bitcoin en Ethereum zijn de grootste namen, als ondernemer zijn dit de meest voor de hand liggende valuta om te accepteren als betaalmiddel.
Dus … moet je Bitcoin accepteren?
Als je financieel stabiel genoeg bent om te speculeren met geld dan is een potje met crypto aanleggen helemaal geen verkeerd idee. Als je echter personeel moet betalen, hoge bedrijfslasten hebt en in de marge opereert dan biedt Bitcoin geen oplossing voor jouw financiële druk. Daarvoor is het cryptosysteem te onberekenbaar. Als je graag eens wilt sparren over cryptocurrency in relatie tot de administratie neem dan contact op met Ecomcijfers.nl. Wij houden nieuwe ontwikkelingen op financieel gebied in de gaten met een nuchtere blik.