dropshipping

Belangrijke punten om rekening mee te houden bij dropshipping

Een winkel is goed in verkopen, een fabrikant is goed in maken. Dat is heel eenvoudig gesteld de gedachte achter dropshipping. Als e-commerce verkoper zorg je voor een webshop waar je klanten kunnen bestellen, de producent of groothandel zorgt ervoor dat de bestelling bij de klant geleverd wordt. Zoals je kunt lezen op deze pagina zijn er echter meer schakels waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij dropshipping.

1. De verkoper is verantwoordelijk

Bij dropshipping kun je veel zaken uitbesteden, maar je blijft als verkoper verantwoordelijk voor het retourbeleid, garantie etc. Hier moet je rekening mee houden bij het bepalen van marges. Zoek gemiddelde percentages op voor retouren binnen deze sector, defecten binnen de garantieperiode en controleer de laatste wetgeving omtrent consumentenrecht.

2. Langzame levering

Bij dropshipping kunnen de levertijden flink oplopen. Dit is afhankelijk van diverse factoren waaronder de locatie van het centrale magazijn en de wijze van levering. Hetzelfde pakje vanuit China per boot duurt langer dan per vliegtuig. De verzendkosten lopen op naarmate de levering sneller wordt. Het geduld dat consumenten kunnen opbrengen om te wachten op een bestelling is sterk afhankelijk van het product.

3. BTW binnen Europa

Belangrijke punten om rekening mee te houden bij dropshipping

Binnen de Europese Unie zijn er veel overeenkomende wetten, maar er zijn ook zaken die anders geregeld worden. Zo wordt er in ieder land binnen Europa BTW geheven, maar niet overal hetzelfde percentage. Het land dat BTW mag heffen wordt bepaald door verschillende zaken zoals het land van herkomst en het land van bestemming. In principe bereken je als verkoper de BTW in het land waar je klant de bestelling heeft geplaatst. Als het totaal aan buitenlandse verkopen onder 10.000 euro blijft dan mag je wel de Nederlandse BTW in rekening brengen. Als je over die grens gaat dan bereken je vanaf dat moment de buitenlandse BTW.

4. BTW voor B2B binnen Europa

Als het gaat om transacties tussen twee bedrijven binnen de Europese Unie dan blijft het 0% BTW-tarief van kracht. In dat geval zal de afnemer in eigen land verantwoordelijk zijn voor de BTW-aangifte. Dit geldt voor zowel de levering van goederen als voor diensten.

5. BTW buiten Europa

Sinds 1 juli 2021 zijn er nieuwe BTW-tarieven ingevoerd voor e-commerce. Een belangrijke ontwikkeling voor dropshipping is het vervallen van de vrijstelling onder 22 euro. Er moet nu op ieder bedrag BTW worden berekend bij invoer ongeacht de waarde van de zending. Daarnaast zijn er inklaringskosten bij de douane. Hier is overigens nog wel steeds een drempel van kracht. Met een waarde onder 150 euro zijn er geen invoerrechten verschuldigd. Je zult als dropshipper voortaan ook op lagere bedragen BTW moeten afdragen. Als je een webshop hebt in Nederland en een pakje vanuit China laat bezorgen naar een adres in Duitsland, dan geldt het Duitse BTW-tarief.

6. Het platform is verantwoordelijk

Webshops als AliExpress berekenen sinds juli standaard BTW op basis van de bestemming. De platformen zijn hiervoor verantwoordelijk. Als je producten verkoopt via een platform dat een actieve rol speelt bij het tot stand komen van de verkoop dan zal dit platform verantwoordelijk zijn voor de afdracht van BTW. Hierbij gaat een ‘actieve rol’ verder dan vraag en aanbod samenbrengen. Denk aan betalingen verwerken en producten afleveren.

7. OSS in plaats van MOSS

Voorheen was er de Mini One Stop Shop regeling (MOSS). Deze is komen te vervallen, nu is er de One Stop Shop (OSS) wat het eenvoudig maakt om een EU aangifte in te dienen. Je kunt gebruik maken van dit portaal als je jaarlijks boven het drempelbedrag van 10.000 euro voor levering van diensten en goederen binnen de Europese Unie uitkomt. Dit geldt niet alleen voor e-commerce goederen als dropshipping, maar ook voor aannemers die diensten verrichten in een ander land.

8. Order fulfillment in het buitenland

Bij dropshipping onderhoud je geen eigen voorraad. Je hoeft niet op voorhand in te kopen wat een voordeel is, er kleven ook nadelen aan. Als je eigen voorraad wilt inkopen, maar deze niet zelf wilt beheren dan kun je gebruik maken van order fulfillment door een externe partij. Zo kun je de voorraad naar het magazijn van Bol.com laten sturen. Als er een bestelling binnenkomt verzenden zij jouw pakje vanuit het centrale magazijn. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een Amazonmagazijn in Duitsland dan heb je een BTW-nummer in Duitsland nodig. Je moet in dit geval ook de BTW-aangifte in Duitsland opgeven. Als het magazijn en het afleveradres zich in hetzelfde land bevinden is er geen sprake van afstandsverkoop. Ook niet als de webshop zich in een ander land bevindt.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!


Reactie plaatsen