Wat kost online betalen voor ondernemers?
Veel Nederlanders betalen online met iDeal. Dit werkt via de eigen bank via een beveiligd systeem, de klant betaalt niets meer dan voor een standaard transactie het geval is. Dat de klant niets extra betaalt betekent uiteraard niet dat het een ‘gratis’ dienst is. De kosten worden gedragen door de ondernemer. Wat kost online betalen eigenlijk voor ondernemers en wat levert het op?
Hoe werkt online betalen?
Er zijn verschillende manieren om klanten online te laten betalen. Via iDeal, creditcard of PayPal om maar enkele populaire opties te noemen. Je kunt klanten ook na bestelling laten afrekenen in de winkel of informatie sturen voor een bankoverschrijving. Online betalen is eenvoudig voor klanten en maakt de boekhouding eenvoudiger voor ondernemers. Doorgaans zal de verkoper via een eigen webshop producten of diensten aanbieden, bij het betalen wordt de klant omgeleid naar een geverifieerde betalingsprovider.
Het groene slotje
Het kan per browser anders worden weergegeven, toch zul je vast wel bekend zijn met het ‘groene slotje’ voor de naam van een website in de adresbalk. Dit betekent dat het domein geverifieerd is bij de domeinprovider en er een SSL-certificaat is toegekend. Websites zonder slotje zullen op een http:// adres staan, ‘veilige’ sites worden via een https:// adres aangeboden. Je kunt eigenlijk niet zonder website met SSL, dat is commercieel gezien niet slim maar ook niet verantwoord naar bezoekers toe. Het is wel goed om te weten dat niet ieder SSL-certificaat gelijkwaardig is, er zijn meerdere vormen van verificatie mogelijk. Overigens wordt tegenwoordig het TLS-protocol gebruikt, omdat deze term minder bekend is blijven aanbieders vaak SSL gebruiken. Informeer bij de hosting provider naar de mogelijkheden.
Veilig betalen
SSL of TLS is een methode om te verifiëren of de client contact legt met de juiste server. Met andere woorden; of de klant echt op de site komt waar ze naartoe willen gaan. Dit is wat anders dan een beveiligde betaalomgeving. Nadat iemand klaar is met winkelen zal de klant doorgesluisd worden naar een beveiligde betaalomgeving. Hier zitten diverse controles op waardoor betalingen veilig verricht kunnen worden. De verkoper heeft geen zicht op persoonlijke informatie buiten de data die nodig is voor de verwerking van bestellingen. Dit is een goede zaak want zo voorkom je aansprakelijkheid als bedrijf.
Wat kost online betalen voor ondernemers?
Minder transacties betekent hogere kosten per transactie. Laten we Mollie als voorbeeld nemen, er zijn uiteraard ook andere aanbieders. Mollie is een PSP (Payment Service Provider) die geen opstart- of maandelijkse kosten berekend. Je betaalt dus alleen per transactie. Voor een iDeal betaling online betaal je 29 eurocent per transactie (exclusief BTW), voor creditcards komt er een extra tarief bij. De Belgische equivalent Bancontact kost 39 eurocent per transactie. Dergelijke PSP’s ‘zweven’ tussen klant en bank. Verwerk je veel transacties per maand? Dan kun je korting krijgen op de tarieven. PayPal rekent geen kosten voor particuliere transacties, maar wel een percentage + vaste kosten voor commerciële transacties. Dit is te vergelijken met creditcard maatschappijen.
Online betalen in de winkel is ook mogelijk. Zo kun je een smartphone app draadloos verbinden met een betaalautomaat waar klanten mee kunnen pinnen. Dit is een optie die met name populair is bij marktverkopers en mobiele snackbars die contante betalingen en PIN-betalingen door elkaar gebruiken. Mobiele betaalautomaten met app worden doorgaans goedkoop of zelfs gratis aan kleine ondernemers verstrekt, let wel op de transactiekosten. Heel eenvoudig gesteld werken veel online betaalmethoden op ‘no cure, no pay’ basis; als je niets verkoopt dan hoef je ook niet te betalen. Uiteraard kun je de kosten opvoeren in de boekhouding.
Werkt een Tikkie ook?
Tikkie is eigenlijk gewoon iDeal, maar dan gericht op betalingen van consument naar consument. Het is een product van ABN Amro dat als een promotioneel middel is gelanceerd. De kosten die ondernemers moeten betalen voor iDeal draagt de bankier, daarnaast worden er vanwege het succes van Tikkie nu ook diensten voor bedrijven aangeboden.
Let op met kleine bedragen
Je mag de kosten voor iDeal niet als losse kosten opvoeren naar jouw klanten toe, zo kan een kleine aankoop je geld kosten. Je mag wél alle kosten die je maakt als ondernemer verrekenen in de prijzen van producten of diensten. Als je hebt berekend dat je 50 cent moet betalen om de transactie mogelijk te maken, dan kun je dit optellen bij de verkoopprijs. Als je naast een online webshop ook een fysieke winkel hebt is het niet verstandig om afwijkende prijzen te hanteren. Daar heb je uiteraard ook andere kosten zoals de huur van het pand, elektriciteit etc.
Wel of niet online laten betalen?
Ieder vorm van betaling heeft voor- en nadelen. Online betalen zal voor de meeste ondernemers meer voordeel opleveren. In principe wil je drempels verlagen. Minder moeite voor de klant betekent meer kans op een (snelle) betaling.
Wil je meer weten over online transacties verwerken en het beheer in de boekhouding? Neem dan contact met me op, ik help je graag verder!