Betalen in termijnen, hoe werkt dit eigenlijk?
06 februari 2023 

Betalen in termijnen, hoe werkt dit eigenlijk?

Als je conversie in je webshop wilt verhogen dan moet je de drempel voor aanschaf juist verlagen. Bijvoorbeeld door betalen in termijnen aan te bieden. Dan lever je direct het product, maar de klant betaalt op een later tijdstip. Er zijn diverse opties zoals IN3, AfterPay of een financial lease. Je kunt deze inkomsten op meerdere manieren boeken, daarnaast moet je rekening houden met de btw op het factuurbedrag. Op deze pagina vind je de populairste opties voor betalen in termijnen met een korte beschrijving van iedere methode. Als je er niet uitkomt dan kun je terecht bij Ecomcijfers.nl, neem gerust contact op voor meer informatie.

1. IN3

Bij deze methode kan de klant betalen in 3 termijnen over een periode van 60 dagen. Het totaalbedrag van de bestelling wordt in 3 gelijke delen gesplitst, het eerste deel moet direct bij aankoop worden voldaan. Dan volgt na 30 dagen de tweede betaling en na 60 dagen moet de rest worden betaald. De klant betaalt geen rente en een BKR-registratie is niet nodig.

Volgens het bedrijf Payin3 zorgt IN3 voor 15 procent meer conversie en zelfs 72 procent hogere besteding bij aankoop. Geen rente is zeker aantrekkelijk voor klanten, dit is bij een financial lease wel het geval. Ook hoeft er geen BKR-registratie plaats te vinden omdat het juridisch gezien geen lening betreft. Als verkoper kun je hiermee de omzet verhogen, je moet wel een commissie betalen aan de aanbieder.

2. AfterPay

Betalen in termijnen, hoe werkt dit eigenlijk?

Eerst ontvangen, dan pas betalen. AfterPay is de digitale opvolger van een acceptgiro bijsluiten. Er zijn meerdere opties zoals betalen binnen 14 dagen, automatische incasso, Flex en ook hier komt Betaal in 3 weer tevoorschijn. Per land kunnen er andere diensten worden aangeboden.

AfterPay valt onder de nieuwe naam Riverty, waar ook Arvato Financial Solutions en Infoscore onder vallen. Volgens dit bedrijf heeft de helft van Europese consumenten interesse in het gebruik van achteraf betalen. AfterPay is een vertrouwde naam die door veel grote bedrijven wordt gebruikt om betalen in termijnen en uitgesteld betalen aan te bieden. De flexibiliteit in betaalopties biedt meer vrijheid voor de klant, je moet dit adminstratief wel goed verwerken in de boekhouding.

3. Klarna

Bij deze aanbieder kan de klant eerst de aankoop rustig thuis bekijken en dan pas betalen. Er zijn opties voor direct betalen, binnen 30 dagen betalen of in 3 delen betalen zonder rente. Die mogelijkheden komen je vast wel bekend voor, Klarna lijkt dan ook veel op AfterPay. Ze maken het onderscheid met een eigen app waarin je meerdere betalingen van diverse webshops centraal kunt beheren.

Ook Klarna is een gevestigde naam in betalen in termijnen of uitgesteld betalen. Als klanten eerst de producten mogen bekijken alvorens ze besluiten om ze te houden of retour te sturen, dan word je als verkoper niet opgescheept met retourbetalingen. Daarnaast kun je twijfelaars over de streep trekken. Heb je nu niet voldoende saldo op je rekening? Betaal dan met Klarna over een maand! Dan wordt de drempel direct een stuk lager.

4. Leasen

Naast de grote merken in achteraf betalen is er nog de ‘oude’ manier van betalen in termijnen; leasen. Daarbij zijn er twee variaties te onderscheiden:

1. Operational lease

Dit is de bekendste definitie van leasen. Een klant (vaak B2B) huurt een product inclusief ondersteuning, service en/of reparatie. De klant wordt geen eigenaar van het product, maar ‘koopt’ slechts het gebruiksrecht. Er is geen afschrijving van het product voor de klant, wel voor de lease maatschappij die het product in bezit houdt. Ook de restwaarde komt geheel ten goede van de partij die het leasecontract verstrekt.

Betalen in termijnen, hoe werkt dit eigenlijk?

2. Financial lease

Dit is een lease constructie waarbij de klant een product koopt en direct eigenaar wordt. De betaling vindt plaats in termijnen waardoor het bedrag per maand veel lager komt te liggen. De totale kosten vallen dan weer hoger uit omdat er rente bij komt kijken. Aan het einde van de rit mag de klant het product houden inclusief de restwaarde. Deze optie is juist weer in trek bij consumenten. Hiervoor is een BKR-registratie vereist wat weer consequenties kan hebben voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag.

5. Uitgesteld betalen

Dan is er nog uitgesteld betalen zoals met een creditcard. In plaats van direct bij de transactie te betalen schiet de geldverstrekker eerst het bedrag voor. Later wordt dit geïncasseerd. Als je bijvoorbeeld bij een bank naast een debet card een credit card hebt dan kun je kiezen om een bedrag direct van je rekening af laten schrijven of op een later tijdstip door met creditcard te betalen. Als je voldoende saldo hebt op je betaalrekening dan betaal je alleen de kosten voor de creditcard, heb je niet voldoende geld op je rekening om het bedrag te incasseren dan wordt het restant omgezet in een rentedragende lening. Deze optie valt niet onder betalen in termijnen, maar het is wel een vorm van lenen bij een geldverstrekker.

Huren, niet kopen

Waarom producten kopen als je ook kunt huren? Een nieuwe laptop is alweer verouderd als de computer uit de doos komt, daarnaast moet je voor een high-end laptop diep in de buidel tasten. Bedrijven als Skala en Elbuco bieden huurconcepten aan. Skala heeft een eigen webshop, Elbuco werkt samen met partners als Beter Bed en Halfords waarvoor ze financiële constructies op maat bedenken. In plaats van een product kopen op afbetaling gaat de klant een huurcontract aan voor een bepaalde periode. Zo kun je bijvoorbeeld een televisie huren voor een periode van 3 tot 5 jaar. Na enkele jaren mag je overstappen naar een nieuw model of na de contractperiode kun je het product alsnog kopen met korting.

Betalen in termijnen, hoe werkt dit eigenlijk?

Het zal je niet verbazen dat de totale kosten binnen de contractperiode veel hoger liggen dan de oorspronkelijke aanschafprijs. De klanten zijn mensen die producten niet willen gebruiken tot ze ‘op’ zijn maar houden van de nieuwste apparatuur in huis. Of ze kunnen het volledige aanschafbedrag niet betalen dus kiezen ze voor huren. In dit geval is er geen sprake van restwaarde of tweedehands verkoop omdat er geen bezit is van goederen.

Betalen in termijnen voor webshops, een goed idee?

Achteraf betalen wordt vooral gekozen door webshops die producten met een wat lagere bestelwaarde verkopen zoals fashion artikelen. Het zijn doorgaans producten die klanten eerst willen zien, voelen en passen, de kans op retour ligt vrij hoog. Betalen in termijnen is juist interessant voor duurdere producten zoals voertuigen. In 3 termijnen betalen kan een gulden middenweg zijn waarmee je conversie aanzienlijk kunt verhogen.

Let op; een aankoop op afbetaling wordt anders verwerkt in de boekhouding dan een directe betaling. Neem contact op met Ecomcijfers.nl voor meer informatie.


Over de schrijver
Reactie plaatsen